KURS & WORKSHOPS

Ny workshop: Film som redskap för att väcka berättarlyst!

Vi önskar dig som arbetar med människor i vård, skola eller omsorg välkomna till vår workshop i Stockholm 20-25 februari 2014 – få ett verktyg i ditt eget arbete med människor.

Skaparvärket och Film Stockholm erbjuder en workshop för dig som arbetar pedagogiskt eller inom vård/omsorg och som vill använda film för att väcka kreativitet och berättarlust hos dig själv och de du möter i ditt arbete.

Workshopen behandlar hur film och fördjupande samtal kan ha en helande hälsosam effekt. Deltagarna jobbar med sin identitet och kreativitet genom rörelse, teckning, kameraanvändning (enklare teknik: mobiltelefon, Ipad eller liknande) och redigering. Kursen ger dessutom en intro­duktion till dokumentärfilm, berättarteknik och kreativa processer. Gruppen omfattar max tio personer och inga förkunskaper krävs.

Handledare är Skaparvärkets Ingunn Vatnøy och Mette Aakerholm Gardell

Film stockholm är ett regionalt resurscentrum för film som sedan 2010 arbetat med projekten Film i vården och Seniorkultur. De utgår alltid från det friska i människan och ser stora möjligheter för fler att med hjälp av film hitta ingångar till sin personliga historia och kreativitet, oavsett ålder och eventuella hinder.

Läs mer om Film Stockholm på www.filmstockholm.sll.se

När: 20 – 25 februari 2014 kvälls och dagtid (se detaljerad program längre ned)

Var: Subtopia, t-bana Alby
kontakt/anmälan: Anita Hjelm, anita.hjelm@filmstockholm.sll.se  senast 2014-01-20

pris: 3 500 kr (avdragsgillt)

Program

Torsdag 20 februari 18.00 – 21.00
Presentation och fika
Arbeta med identitet

Fredag 21 februari 10.00 – 15.00
10.00 Övningar och samtal
12.00 Lunch
13.00 Övning: teknisk och berättarteknisk nyfikenhet
Uppgift: Filma

Lördag 22 februari 12.00 – 21.00
Vi tittar på det vi filmat och samtalar i grupp
Övning: Arbeta med fokusbild
16.00 Middag
17.30 Fördjupning, exempel i plenum
Uppgift: Filma

Söndag 23 februari 13.00 – 17.30
Hur blir en berättelse till?
Övning + fokus framåt
15.00 Brunch
Arbete med fokusbild
Uppgift: Filma

Måndag 24 februari 16.00 – 20.00
Handledning. De som vill ha teknisk hjälp och personlig handledning kommer förbi på avtalad tidpunkt.
Ingunn, Mette och teknisk stöd är på plats.

Tisdag 25 februari 18.00 – 21.30
Avslutning med fika
Samtal och filmvisning – de som vill visa

Avslutande övning

Hjärtlig välkomna! Anmäl er i god tid, få platser!

Bagrund för våra kurser och workshops

Skaparvärkets Ingunn Vatnøy och Mette Aakerholm Gardell startade i november 2012 en kursrad för utövare inom scen och filmkonst som förvaltar dokumentära eller verkliga processer i sitt arbete. De er båda norska, men Mette bor i Stockholm och Skaparvärket har sin bas där.

processledarna

Teatern Unga Klara kom in som en samarbetspartner och Introduktionskursen ”Verkligheten möter scen och bild” mötte sin första grupp på 15 personer från teater-foto och dokumentärfilmsvärlden.

Responsen var fantastisk. Och många efterfrågar flera kurser.

Det gör att vi kommer erbjuda att den samma gruppen får följa varandra framöver i nya kurs/fördjupningskurser och samtidig kommer vi starta upp  nya grupper.

Ingunn och Mette har bygd upp sin co-lederverksamhet genom flera år och i flera faser. Ingunn har bakgrund som terapeut, coach, team- och organisationsutvecklare, men håller också utbildningsgrupper i Integrativ terapi i Norge och i Slovenien.

Mette kommer in med en dokumentärfilm- och lärare/föreläsningsbakgrund. Men det var i mötet med Ingunn som ledare på Integrativ terapi-utbildningen att Mette fick idéen att göra något tillsammans inom sitt fagområde/ämnesområde.

Tillsammans har de utvecklat kurser och workshops för 1. professionella kreatörer inom film och scenkonsten för att de bättre skall ta hand om sina skapande processer, utveckla större medvetenhet och ansvarighet och stärka sig själv och sina arbetsteam i kreativa processer. Och de har utvecklat workshops för 2. att ge yrkesverksamma som önskar å väcka berättarlust och kreativitet genom filmen i sitt arbete med människor som arbetar i skola, vård och omsorg, verktyg de kan ta med sig tillbaka till sitt arbete.

Vi håller kurs både i Norge och i Sverige och vi är annars flexibla och mobila.

Skriv till oss:  info@skaparvarket.com

gruppsamtalTerese

Här kan du läsa inbjudan till kursen som gick av stapeln på Unga Klara i november 2012

VERKLIGHETEN MÖTER SCEN OCH BILD

Få ett bättre grepp om de dokumentära processerna!

Denna introduktionskurs riktar sig mot utövare inom teater- film- och dokumentärfilmsgenren som berör verkliga och, eller dokumentära processer i sitt arbete.

Om du är en av de som ofta frågar dig: ”Hur hittar jag min väg i mitt konstnärskap? Hur hittar jag min plats bland kollegor i en utmanande bransch? Hur får jag bättre grepp om de konstnärliga processerna? Tar mig förbi motståndet? Blir mer kreativ, lekfull och samtidig mer ansvarstagande?”

Om du är regissör, klippare, producent, fotograf, manusförfattare, dramatiker etc. då är detta en kurs för dig.

Bakgrund för samarbetet Skaparvärket och Unga Klara:

Teatern har en tradition i utforskande arbete med brännande frågeställningar som grund. Där finns ett genuint intresse för verkligheten och för mötet med publiken. På Unga Klara är den undersökande arbetsmetoden, processarbetet grunden i all verksamhet.

Dokumentärfilmerna har blivit mer personliga, konstnärliga och gränsöverskridande i form. Konst är en mötesplats, och film och teater har blivit en viktig del av det officiella samtalet.

Men att jobba i process och förvalta verkligheten är utmanande både på ett personligt och professionellt plan; Det är komplicerat att jobba ansvarsfullt och värdigt med människor som ofta är i svåra processer. Det är utmanande att förvalta verkligt material som man skall hitta sin väg in i.

Det är svårt att inte ha verktyget att hantera kriser eller konflikt när man samtidigt skall skapa.

Skaparvärkets kurs ger en möjlighet för utövare att få mötas på ett djupare plan och utveckla ett hantverk och ett språk så processerna blir bättre.

 Arbetsmetoder:

Kreativa ingångar

Allvarlig lek

Respekt för individuella gränser

Delning och gemenskap

Eftertanke och reflektion

Deltagarna vill lära genom upplevelsecentrerat arbete med olika verktyg som teckning, rollmedvetenhet, rörelse och samtal.

Vi tror att olika miljö som har gemensamma utmaningar kommer att utveckla något nytt i mötet med varandra. Unga Klaras nätverk i mötet med film/dokumentärfilmsmiljön är i sig själv en metod för att utveckla hållbar kultur och konstnärskap.

 ”Detta initiativ och forum behövs verkligen för det konstiga yrket vi har”   

Maud Nycander, regissör av bl.a. dokumentärfilmen Palme

Var: Unga Klara, Akvariet (Kulturhuset i Stockholm)

Tid: Fre 23:e november kl.18.00-21.00, Lör 24:e och sön 25:e kl.16.30 – 21.00

Pr. Person SEK 2200,- (+ moms. Avdragsgill) Begränsad antal platser

Välkomna! Anmäl till mette.aakerholm@gmail.com

Läs mer om Unga Klara: http://www.ungaklara.se

Vår terapeutiska bakgrund och metod: http://www.integrativ-terapi.no/

Lämna en kommentar